Poinsettia / Kerstroos
Mooie Kerstroos / Kerstster in Rood, Rose en Wit. Pot maat 10,5. Ook leverbaar; Christmas Feelings en Primera Glitter. De Kerstster, Kerstroos, Atatürkbloem of Poinsettia wordt voornamelijk gekocht voor de kerst. De soortaanduiding “pulcherrima” betekent in het Nederlands ‘de schoonste’. Er zijn rassen met helderrode, donkerrode, zalmrode, witte en gele schutbladen (bracteeën), die stervormig gerangschikt zijn om de bloemknoppen. In het wild in Mexico en Midden-Amerika vormt de plant een struik die tot 4 m hoog kan worden. De plant bloeit daar van november tot januari/februari. In de zomer is de struik kaal.

Kerststerren als snijbloemen:
Houdt het uiteinde van de steel enkele seconden in kokend water of boven een brandende kaars. Dat voorkomt dat het melksap eruit loopt.

Verzorging
Optimale plaats: een licht en warm plekje op ong. 20 °C, ook in de buurt van een verwarming. Direct zonlicht en tocht moet worden vermeden. Geen ‘natte voeten’ door water in de onderzetter: giet de plant pas als de aarde bijna droog is en gebruik bij voorkeur lauwwarm water.

Koop tips
Het belangrijkste is dat u een vitale plant kiest:
-Controleer of de plant onder de kleurrijke ster van de schutbladeren rijkelijk veel gezonde groene bladeren heeft. Opgerolde of gele bladeren en schade aan het loof of de scheuten wijzen op een onvoorzichtige behandeling van de plant.
-De geelgroene bloemen tussen de gekleurde schutbladeren wijzen op de versheid: ze moeten nog in de knop zijn.
-Let op als de aarde zeer droog of druipend nat is. In dat geval werden de planten waarschijnlijk niet regelmatig gegoten en kan wortelschade door de bruuske overgang tussen droog en nat niet worden uitgesloten.
-Kerststerren zijn gevoelig voor koude temperaturen. De reactie op een koudeshock doet zich echter pas na een paar dagen voor. Dan beginnen de bladeren af te vallen, tot de plant zo goed als kaal is. Verpak de plant dus goed voor de terugweg en kies geen plant die in de openlucht staat!

Wees voorzichtig bij het transport: als de bladeren beschadigd raken of afbreken, kan het vrijkomende sap lelijke vlekken op het loof achterlaten.

Legende
Een Mexicaanse legende verklaart de verbintenis van de kerstster met Kerstmis.

‘Het arme kind Pepita, dat geen cadeau kon kopen om op kerstnacht aan Christus te geven plukte enkele onkruiden in de wegberm en maakte er een klein boeket van.

Het kind was verteld dat een nederige, maar liefdevol gegeven gift aanvaardbaar was in de ogen van God. In de kerk begon het boeket te bloeien met rode en groene bloemen en de kerkelijke gemeente beschouwde dit als een kerstwonder.

Vanaf dat moment werd de kerstster in Mexico ‘Flores de Noche Buena’ genoemd’.

Poinsettia Day
Op 12 december is het Poinsettia Day. In de VS viert men de dag van de kerstster. Dan brengt men zijn geliefden en vrienden ‘het hoofd in de sterren’.

Het ideale moment om vóór de feesten alle relaties in orde te brengen, zijn genegenheid uit te drukken, misnoegen uit de weg te ruimen, vrede te sluiten, een veel te late “dank je wel” te bezorgen of gewoon al wat vroeger voor kerstsfeer te zorgen.

Ook in NL heeft men Poinsettia Day ontdekt, want het is weer trendy om het met bloemen te zeggen. In de gespecialiseerde handel vindt u nu kerststerren in alle kleuren en maten, puur, romantisch, cool of rijkelijk versierd, in elke prijsklasse en voor ieders smaak.

Verschillende landen
De kerstster heeft vele namen, maar in de meeste landen wordt hij in verband gebracht met het kerstfeest. De Fransen kennen de kerstster dan weer als ‘étoile d’amour’ ofwel ster van de liefde. Deze naam werd ook al door de Azteken gebruikt. Volgens de overlevering zouden bloeddruppels van een Azteekse godin op de bovenste bladeren zijn gevallen, toen zij stierf aan een gebroken hart. Dat zou de plant zijn karakteristieke rode kleur hebben gegeven.

Deze naam werd ook al door de Azteken gebruikt. Volgens de overlevering zouden bloeddruppels van een Azteekse godin op de bovenste bladeren zijn gevallen, toen zij stierf aan een gebroken hart. Dat zou de plant zijn karakteristieke rode kleur hebben gegeven