Primula
Primula is een verkleinwoord van ´Primus´, dat ´eerste´ betekent. De plant is dan ook een voorjaarsbode bij uitstek.

De soortnaam ´Acaulis´ betekent ´zonder stengel´. De bloemen van Primula Acaulis hebben geen bloemsteeltjes, maar zitten direct boven op het blad. Aan de uitstraling van al die felle kleuren kun je eigenlijk niet voorbijgaan. De meeste mensen kopen een primula voor in de vensterbank of op tafel. Het geeft het frisse voorjaarsgevoel aan je woonkamer. Na een lange tijd met sombere grijze dagen spreken de felle kleuren ons in het voorjaar behoorlijk aan.

Wij leveren Primula’s in de pot maat 9cm, van januari tot maart. In de kleuren; licht en donker rose, rood, wit, paars, lila, geel en blauw.

Verzorging
Een Primula heeft regelmatig water nodig en het is raadzaam regelmatig dode bloemetjes te verwijderen. Je hebt er dan lang plezier van. De Primula kan na de bloei buiten worden gezet. Kies een beschaduwde plaats uit met een beetje vocht in de grond en je hebt er het volgende jaar opnieuw plezier van.

Plant de primula op een humusrijke of kleiige en kalkrijke grond, in de volle zon of halfschaduw. Hoewel ze bestand zijn tegen strenge vorst, is een lichte afdekking met blad aan te bevelen. In het najaar kan de plant worden gescheurd of gedeeld.

Wees verder zeer zorgvuldig met water geven. Als de planten slap gaan hangen, wil dat niet automatisch zeggen dat water geven het beste middel is. Als de potkluit nog vochtig is, is het beter om de planten koel weg te zetten.

Primula heeft een groot herstelvermogen. Als de potaarde droog is, geef dan water op de schotel of in de ompot. Verwijder overtollig water binnen een half uur. De plant heeft weliswaar veel vocht nodig, maar als de wortels continu in het water staan, sterft hij snel af.

De houdbaarheid is voor een belangrijk deel afhankelijk van de temperatuur. In een verwarmde huiskamer zullen ze na drie weken uitgebloeid zijn. In een koele serre kunnen ze wel twee maanden staan pronken. Een vers product, goede ventilatie en een lage temperatuur bevorderen een lange houdbaarheid.

Het blad van deze primula is vlezig, felgroen met ietwat omgekrulde randen. Het zijn laagblijvende, bloem,- en kleurrijke planten. Ze worden niet meer dan 15 cm hoog.